Sudoku Killer

Sudoku killer

Sudoku killer is een sudoku variant waarbij, net zoals bij gewone sudoku puzzels, de getallen 1 t/m 9 in zowel de rijen als kolommen geplaatst moeten worden. Maar er is meer!

Behalve de rijen en kolommen, zijn er namelijk ook regio’s waarin de juiste cijfers geplaatst moeten worden. Een extra uitdaging voor de sudoku liefhebber!

Hoe werkt een sudoku killer

Bij de sudoku killer komen in elke rij, in elke kolom en in elk blok van 3×3 vakjes de cijfers 1 tot en met 9 eenmaal voor. De cijfers in elke regio, die met stippellijntjes is aangegeven, vormen opgeteld het getal dat linksboven in deze regio staat.

De regio’s kunnen uit twee of meer vakjes bestaan en eventueel doorlopen in een ander blok. De cijfers binnen een regio zijn verschillend.

Bij een sudoku killer is het diagram van 81 vakjes ook nog verdeeld in regio’s die met stippellijntjes zijn aangegeven. Elke regio bestaat uit twee of meer vakjes. Bij elke regio is de som gegeven van de cijfers die erin komt te staan. De cijfers binnen een regio moeten verschillende zijn. Nog een tip: de som van elk 3×3 blok, een regel of een kolom is 45.

Sudoku killer oplossen

Regio’s met 2 vakjes

Bij het oplossen van een sudoku killer puzzel begin je met de getallen die maar op één manier kunnen worden gevormd. Dat is het geval met regio’s die uit 2 vakjes bestaan en waarvan de som 3, 4, 16 of 17 moet zijn. Hier moeten respectievelijk 1-2, 1-3, 9-7 en 8-9 in worden gevuld.

Regio’s met twee vakjes, waarvan de som 3, 4, 16 of 17 is, helpen ook indirect. Weet je namelijk dat er een 1 en een 3 in een regio geplaatst moeten worden, kijk dan vervolgens in de rest van de rij van deze regio. Waar je naar op zoek bent binnen de rij is een regio met twee vakjes waarvan de som 4 is. Van deze regio weet je dat de 1 buiten de rij moet vallen.

3×3 blokken

Vervolgens is het handig om te kijken naar de 3×3 blokken in iedere rij en te kijken wat de som is van de regio’s die binnen de grenzen van een 3×3 blok vallen. Is bijvoorbeeld de som van die regio’s 40, dan weet je dat er nog 5 missen (som van een 3×3 blok = 45). Die horen dus in de overige vakjes thuis.

Door op de knop ‘notities’ te drukken, kan je notities invullen. Door opnieuw op ‘notities’ te drukken, ga je terug naar nummers invullen.

Sudoku Killer

Start nu met puzzelen!

Benieuwd naar de Klubble ervaring? Wij geven je alvast een puzzel cadeau om te proberen.

Speel kennismakingspuzzel