K-doku puzzel uitleg

K-doku puzzel

Een K-doku (ook wel calcudoku genoemd) is een sudoku variant waarbij wiskundige vaardigheden een grotere rol spelen dan in de klassieke versie.

Net als bij een sudoku plaats je de cijfers 1 tot en met 6 (bij een K-doku mini 1 tot en met 4) zodat ze op elke rij en in iedere kolom éénmaal voorkomen. De cijfers in een vet omrande regio hebben de som volgens de aangegeven berekeningen (+ – × ÷).

Hoe werkt een K-doku puzzel

In plaats van dat er al cijfers geplaatst zijn in de verschillende vakjes, worden de hints gevormd door de uitkomsten van wiskundige berekeningen (+ – × ÷). Dit zijn dus meer mogelijke berekeningen dan bij een sudoku killer waar enkel de som van alle cijfers (+) een rol speelt.

Daarentegen hebben de klassieke K-doku puzzels op Klubble iets minder rijen en kolommen dan de sudoku killer (6 i.p.v. 9). De K-doku mini’s hebben er 4. Ook anders dan bij een Sudoku Killer mag bij een K-Doku puzzel in één vet omrande regio een cijfer meermalen voorkomen.

K-doku uitleg

De eerste stap in het oplossen van een K-doku is nagaan welke vet omrande regio’s een berekening bevatten die enkel met één cijfer of één combinatie van cijfers opgelost kan worden.

  1. Neem een vet omrande regio die uit slechts één vakje bestaat. Indien die met 6 als hint (zonder berekening) vermeld staat, kan deze enkel een 6 bevatten.
  2. Bij het oplossen van een K-doku zal je vervolgens snel merken dat het een puzzeltype is waarbij het maken van notities goed van pas komt.
  3. Kijk ook uit naar vet omrande regio’s bestaande uit 2 vakjes en een vermenigvuldiging als berekening. Bij een uitkomst van 20 of een uitkomst van 8, zijn er namelijk maar twee cijfers mogelijk. Bij de eerste een 4 en een 5, bij de tweede een 2 en een 4. Ondanks dat dit je nog niet zegt welke van de cijfers in welk vakje komt, kan je hiermee uitsluiten dat deze cijfers in dezelfde rij of kolom geplaatst kunnen worden.
  4. Een vet omrande regio bestaande uit drie vakjes biedt ook vaak richting. Met als berekening een vermenigvuldiging en een waarde van ofwel 25 of 36 geeft al aan dat enkel twee 5-en en een 1 of twee 6-en en een 1 ingevuld kunnen worden. Zoals gezegd, mag bij een K-Doku puzzel in één vet omrande regio een cijfer meermalen voorkomen. Zolang de cijfers maar één keer voorkomen in een rij of een kolom.

Door op de knop ‘notities’ te drukken, kan je notities invullen. Door opnieuw op ‘notities’ te drukken, ga je terug naar nummers invullen.

K-doku mini's

Wel zin in een K-doku puzzel maar geen tijd om er lang voor te gaan zitten? Dankzij de K-doku mini’s op Klubble is nu ieder moment een geschikt moment voor een K-doku puzzel!

K-Doku (calcudoku) mini online spelen