Tectonic puzzel

Tectonic ® puzzel

De tectonic puzzel is de ideale puzzel voor wie graag logische puzzels verkent. Met eigenlijk maar één regel: aangrenzende vakjes mogen nooit dezelfde cijfers bevatten. Met tectonic heb je dan ook een leuk alternatief gevonden voor o.a. een sudoku.

Het principe is eenvoudig, het oplossen een leuke uitdaging! Zonder reclame.

Hoe werkt een tectonic puzzel

Bij het spelen van een tectonic puzzel mag je, net als bij een sudoku, een beperkt aantal getallen invullen. Waar dit bij een sudoku standaard de cijfers 1 tot en met 9 zijn, hangt dit bij een tectonic af van het aantal vakjes waaruit een blok bestaat. Bij een tectonic bestaat de puzzel namelijk uit blokken van verschillende grootte, van één tot en met vijf vakjes.

De bedoeling is de tectonic puzzel zo in te vullen dat er in aangrenzende vakjes nooit dezelfde cijfers staan. Ook niet diagonaal. Aangrenzende vakjes moeten dus een ander cijfer bevatten.

Ook biedt Klubble je handige tips & tricks om nog meer plezier te halen uit je tectonic puzzel. Zie hiervoor ook de tectonic uitleg hieronder.

Tectonic uitleg

  1. Aangezien de cijfers in een blok afhankelijk zijn van het aantal vakjes in het blok, begin je met de blokken die slechts uit één vakje bestaan. Hierin vul je het cijfer 1 in.
  2. In de volgende stap ga je cijfer voor cijfer op zoek naar naastgelegen blokken die dat cijfer niet bevatten. Voor die blokken ga je na hoeveel van de vakjes in die blokken aangrenzend zijn aan het vakje waar jouw cijfer in staat. Zeker bij minder moeilijke puzzels vind je zo gegarandeerd enkele blokken waarin maar één vrij vakje over is om het getal in te vullen.
  3. Voor beginners is het handig om nu weer aan het begin van stap 2 te beginnen aangezien er inmiddels al een flink aantal vakjes in de tectonic puzzel zijn ingevuld. Die op hun beurt ook weer grenzen aan lege vakjes.
  4. Na de meest voor de hand liggende oplossingen in de tectonic puzzel, is het tijd de logica om te draaien. Laten we als voorbeeld een blok met drie vakjes hanteren. Bij de voorgaande stappen zocht je naar een vakje dat niet aangrenzend was aan bijvoorbeeld de 1 in het blok ernaast. Om zo de 1 in te kunnen vullen. Nu ga je kijken naar welk vakje aangrenzend is aan zowel 2 als 3 en daarom wel 1 moet bevatten.
  5. Net zoals in een puzzelboekje, kan je bij de tectonic puzzels op Klubble ook aantekeningen maken in de vakjes. Door Notes aan te klikken, worden de cijfers die je vervolgens intoetst als aantekeningen in het geselecteerde vakje toegevoegd. Om gewoon weer verder te spelen, klik je Notes nog een keer aan.
  6. Op Klubble hebben we daarnaast in tectonic puzzels ook Smart hints ingebouwd. De Smart hints geven aan welk volgend vakje je zou kunnen weten. Welke cijfer er thuishoort, dat moet je nog steeds zelf bedenken. Letterlijk een duwtje in de goede richting dus!

Tectonic mini puzzels

Wel zin in een tectonic puzzel maar geen tijd om er lang voor te gaan zitten? Dankzij de tectonic mini’s op Klubble is nu ieder moment een geschikt moment voor een tectonic puzzel!

Tectonic mini puzzel