Kruiswoordpuzzel

Online kruiswoordpuzzel

Zin om een kruiswoordpuzzel te spelen? Op Klubble speel je dagelijks de leukste online kruiswoordpuzzels. Leuke hersenkrakers die je urenlang bezighouden en je helpen je woordenschat te verrijken! Zonder reclame. Met de kwaliteit van Denksport.

Ook biedt Klubble je handige kruiswoordpuzzel tips & tricks om nog meer plezier te halen uit je puzzels. Zie hiervoor de kruiswoordpuzzel hulp hieronder.

Hoe werkt een kruiswoordpuzzel

Als één van de bekendste en meest populaire woordpuzzel, behoeft de kruiswoordpuzzel waarschijnlijk geen introductie. Mocht je er onverhoopt niet bekend mee zijn, is een kruiswoordpuzzel (ook wel kruiswoordraadsel genoemd) een woordpuzzel in de vorm van een vierkant of een rechthoek met witte en zwarte vakjes.

Het doel van een kruiswoordpuzzel is om alle horizontale en verticale rijen in te vullen met de juiste woorden. Ieder vakje mag maar één letter bevatten en woorden mogen niet langer zijn dan het aantal beschikbare vakjes. Je mag bij een kruiswoordpuzzel geen spaties, cijfers of speciale symbolen gebruiken. Alleen letters zijn toegestaan.

De cijfers in de kruiswoordpuzzel corresponderen met de cijfers van de omschrijvingen. De omschrijvingen dienen als hint voor het woord dat je daar in de puzzel in moet vullen. Daar waar regels en kolommen elkaar kruizen (vandaar kruiswoord), kan je de letters van het reeds ingevulde woord benutten om het volgende woord te raden.

Hulp bij het maken van een kruiswoordpuzzel

Voor het oplossen van een kruiswoordpuzzel kan iedereen op z’n tijd wel wat handige tips gebruiken. Hieronder enkele puzzel tips om je spel nog leuker te maken!

  1. De eerste stap bij het maken van een kruiswoordpuzzel is het doornemen van de omschrijvingen. Hierbij is het goed om te beseffen dat er verschillende soorten omschrijvingen zijn. Bij een kruiswoordpuzzel zijn het vaak synoniemen en korte beschrijvingen van een woord. Ook zijn er specifiekere omschrijvingen zoals die van afkortingen en voorvoegsels. Achter de omschrijving staat in dit geval vaak respectievelijk (afk.) en (voorvoegsel) vermeld. Dit betekent overigens niet dat dit er altijd bij vermeld staat. Wat de puzzel nog uitdagender maakt!
  2. Vrijwel altijd schieten je bij de voorgaande stap spontaan enkele oplossingen te binnen die ook nog eens overeenkomen met het aantal letters dat je in moet vullen. Vul die gelijk in!
  3. Een handige volgende stap is om in het kruiswoordraadsel zelf op zoek te gaan naar korte woorden. Vaak zijn woorden uit twee of drie letters namelijk makkelijker te raden.
  4. Na het invullen van de woorden tijdens stap 1. t/m 3. is nu het tijd om te kijken of de ingevulde letters inzicht bieden in de -nog in te vullen- woorden.
  5. Zodat je tijdens het maken van de kruiswoordpuzzel in de gaten kunt houden of je op de juiste weg zit, biedt Klubble de mogelijkheid om ingevulde woorden te controleren. Zo krijg je inzicht niet alleen inzicht in welke woorden juist of fout zijn, maar ook welke letters specifiek. Handig!
  6. Ook hebben we op Klubble bij kruiswoordpuzzels Smart hints ingebouwd. Voor wanneer je al wel enkele letters van een woord hebt, maar niet op de oplossing kan komen. Smart hints geven je niet de specifieke oplossing van een zoekwoord, maar alle mogelijke woorden die ingevuld kunnen worden. Een leuke manier om je woordenschat nog verder uit te breiden!

Kruiswoord mini’s

Wel zin in een kruiswoordpuzzel maar geen tijd om er lang voor te gaan zitten? Dankzij de kruiswoord mini’s op Klubble is nu ieder moment een geschikt moment voor een kruiswoordpuzzel!

Mini kruiswoordpuzzel