Cryptogram maken op Klubble

Cryptogram maken

Zin om een cryptogram puzzel te maken? Leer de cryptische omschrijvingen ontcijferen en vergroot tegelijkertijd je woordenschat dankzij de dagelijkse online cryptogrammen. Zonder reclame.

Ook biedt Klubble je handige tips & tricks om nog meer plezier te halen uit je cryptogrammen. Zie hiervoor ook de cryptogram hulp hieronder.

Hoe werkt een cryptogram puzzel

Bij een cryptogram is het, net als bij een kruiswoordpuzzel, de bedoeling dat je horizontaal en verticaal de woorden invult. Het verschil is echter dat de omschrijvingen bij een cryptogram cryptische zijn en niet letterlijk zoals bij een kruiswoordpuzzel.

Zo is de oplossing voor bijkomende materialen bijvoorbeeld uitrusting en de oplossing van toon Europeanen bijvoorbeeld redenen (re – denen). Kortom, een puzzel vol uitdagende hersenkrakers!

In een cryptogram staat ieder vakje voor één letter, waarbij de letter IJ als één letter wordt gezien

Hulp bij het oplossen van een cryptogram

Het leukste aan een cryptogram is natuurlijk om hem helemaal zelf op te kunnen lossen. En net zoals bij iedere andere puzzel, is een beetje hulp bij een cryptogram op z’n tijd ook wel handig! Hieronder enkele handige tips!

 1. Vaak bestaat de beschrijving uit een letterlijk deel en een woordspeling. Zoals bij Beest dat het bont maakt. Hierin is Beest het letterlijke deel, terwijl dat het bont maakt een woordspeling is. Het antwoord? Nerts.

Voorbeelden van woordspelingen die veel voorkomen in cryptogrammen:

 • Synoniemen: een ander woord met dezelfde betekenis
 • Anagrammen: dezelfde letters als een woord, maar in een andere volgorde
  In een cryptogram wordt hier vaak naar gehint met de uitdrukking ‘door elkaar’ in de omschrijving
 • Palindroom: een woord dat van achter naar voren gelezen kan worden
  In een cryptogram wordt hier vaak naar gehint met het woord ‘terug’ in de omschrijving
 • Associaties: een woord dat in verbinding gebracht kan worden met de omschrijving
 • Gelijkklinkende woorden: een woord dat anders gespeld wordt, maar hetzelfde klinkt
  In een cryptogram wordt hier vaak naar gehint met de uitdrukking ‘klinkt als’ in de omschrijving
 1. Een handige Klubble functie bij het oplossen van je cryptogram is de mogelijkheid om ingevulde woorden te controleren. Zo krijg je inzicht in welke letters in een woord juist of fout zijn.
 2. Op Klubble vind je daarnaast in cryptogrammen ook Smart hints. Handige hints die je helpen door de verschillende optionele woorden te vertonen. Voor wanneer je al wel enkele letters van een woord hebt, maar gewoon niet op de oplossing kan komen.

Cryptogram mini’s

Wel zin in een cryptogram maar geen tijd om er lang voor te gaan zitten? Dankzij de cryptogram mini’s op Klubble is nu ieder moment een geschikt moment voor een cryptogram!

Cryptogram mini