Sudoku spelen

Sudoku spelen

Van makkelijke tot moeilijke sudoku puzzels speel je dagelijks op Klubble! Welke moeilijkheidsgraad je voorkeur ook heeft, op Klubble vind je ze allemaal. Zonder reclame.

Ook biedt Klubble je handige tips & tricks om nog meer plezier te halen uit je sudoku. Zie hiervoor ook de sudoku uitleg hieronder.

Hoe werkt een sudoku puzzel

In tegenstelling tot wat de cijfers in een sudoku doen vermoeden, hoef je bij een sudoku puzzel niet te rekenen. Wel moet je logica toepassen. Het is dan ook een logische puzzel.

Een sudoku is een puzzel die bestaat uit negen blokken van 3×3 vakjes. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad zijn er meer of minder cijfers ingevuld als start van de puzzel.

Het doel is om elk vakje in de puzzel te vullen met een cijfer van 1 tot en met 9. Waarbij in elke rij, elke kolom en elk blok van 3×3 vakjes de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Sudoku uitleg

 1. Laten we beginnen met de bovenste horizontale rij van drie blokken (met ieder 3×3 vakjes). Ga hierin op zoek naar het getal 1. Komt het getal in twee van de drie blokken voor, dan kijk je in het derde blok in welke regel het getal thuishoort.
  • Is er in die regel van de sudoku nog maar één vakje vrij, dan hoort het daar dus!
  • Zijn er in die regel van de sudoku twee vakjes vrij, dan kijk je of het getal in de respectievelijke kolommen voorkomt. Als het al in één van de twee kolommen voorkomt, hoort het getal dus in de overgebleven kolom.
  • Zijn er in die regel van de sudoku drie vakjes vrij, dan kijk je ook of het getal in de respectievelijke kolommen voorkomt. Als het al in twee van de drie kolommen voorkomt, hoort het getal dus in de overgebleven kolom.
  • Ook komt het voor dat je na stap 1a t/m 1c nog niet genoeg informatie hebt om het getal in te vullen. Dan moet je eerst verder met een ander getal.
 2. Ga zo verder met de getallen 2 tot en met 9 in dezelfde rij met blokken.
 3. Nu je tijdens stap 1 en 2 zoveel mogelijk getallen hebt ingevuld in de bovenste drie blokken, zijn er minder vrije vakjes over. Dit betekent dat je de stappen nogmaals kunt herhalen met de getallen 1 tot en met 9 om te zien of je er inmiddels nog meer in kunt vullen.
 4. Vervolgens doe je hetzelfde bij de middelste drie blokken en de onderste drie blokken.
 5. Heb je de horizontale rijen van drie blokken allemaal gehad en zijn er nog steeds lege vakjes over? Doe dan hetzelfde bij de verticale kolommen van drie blokken. Te beginnen met de meest linker kolom.
 6. Nu je de horizontale rijen en verticale kolommen van drie blokken hebt gehad, kijk je of er individuele rijen, kolommen of blokken te vinden zijn waarin nog maar één vakje over is. Dit betekent dat je het missende getal hier direct in kunt vullen.
 7. Voor beginners is het handig om nu weer bij stap 1 te beginnen aangezien een groot deel van de sudoku puzzel inmiddels opgelost is. Door weer eerst horizontaal en vervolgens verticaal de blokken door te nemen, is de kans groot dat je de sudoku puzzel deze keer op kunt lossen!
 8. Net zoals in een puzzelboekje, kan je bij de sudoku puzzels op Klubble ook aantekeningen maken in de vakjes. Door Notes aan te klikken, worden de cijfers die je vervolgens intoetst als aantekeningen in het geselecteerde vakje toegevoegd. Om gewoon weer verder te spelen, klik je Notes nog een keer aan.
 9. Op Klubble hebben we daarnaast in sudoku puzzels ook Smart hints ingebouwd. De Smart hints geven aan welk volgend vakje je zou kunnen weten. Welke cijfer er thuishoort, dat moet je nog steeds zelf bedenken. Letterlijk een duwtje in de goede richting dus!
Sudoku spelen

Start nu met puzzelen!

Benieuwd naar de Klubble ervaring? Wij geven je alvast een puzzel cadeau om te proberen.

Speel kennismakingspuzzel