Binaire puzzel

Binaire puzzel

Van de binaire puzzel 6×6 tot de binaire puzzel 10×10 behoren tot de populaire logische puzzels. In deze puzzelvariant is het de bedoeling de verschillende vakjes te vullen met enen en nullen.

Alles draait bij een binaire puzzel dus om nullen en enen. Dat klinkt simpel, maar je zult logisch na moeten denken om de puzzels op te lossen. Een leuke uitdaging voor je brein dus! Zonder reclame.

Hoe werkt een binaire puzzel

Een binaire puzzel (ook wel bekend als Takuzu) is een logische puzzel met een raster (in verschillende formaten) waarbij ieder van de vakjes gevuld moet worden met een 0 of een 1.

De standaard spelregels van een binaire puzzel zijn:

 • Dat er nergens meer dan twee nullen of enen naast of onder elkaar mogen staan.
 • En dat er in iedere rij en kolom evenveel enen als nullen voor komen.

Aanvullend op deze regels heeft de binero (ook wel binairo) variant van Klubble als regel dat geen enkele kolom gelijk mag zijn aan een andere kolom. Hetzelfde geldt voor rijen. Deze moeten dus ook stuk voor stuk verschillen van elkaar.

Binaire puzzel oplossen

Binaire puzzel oplossen? Door stap-voor-stap onderstaande tips te volgen ben je zeker van een goed begin.

 1. Aangezien de eerste regel van een binaire puzzel is dat er nergens meer dan twee nullen of enen naast elkaar mogen staan, ga je eerst op zoek naar de combinaties
  • [ ][1][1][ ] en [ ][0][0][ ]
   Hiernaast mag je namelijk niet hetzelfde cijfer invullen dat al in de twee middelste vakjes staat. Dit wordt dus respectievelijk [0][1][1][0] en [1][0][0][1].
  • [1][ ][1] en [0][ ][0] 
   Hiertussen mag je niet hetzelfde cijfer invullen dat al in de twee vakjes ernaast staat. Dat zou namelijk een reeks van drie dezelfde cijfers creëren. Dit wordt dus respectievelijk [1][0][1] en [0][1][0].
 2. Vervolgens kan je gaan kijken naar de regels en kolommen waar nog maar één cijfer mist. De volgende regel is namelijk dat er in iedere rij en kolom evenveel enen als nullen voor komen. Tel dus de enen en nullen in de kolommen en regels en je hebt het antwoord op wat er mist.
 3. Hetzelfde als bij de vorige stap kan je vervolgens doen bij rijen en kolommen waar 3 of 4 vakjes vrij zijn.
  • 4 vakjes vrij [0][0][1][ ][ ][0][ ][ ][0][1]
   Aangezien er nog 3 keer een 1 ingevuld moet worden, moeten er wel 2 in de dikgedrukte 2 open vakjes komen. Iedere andere combinatie maakt namelijk dat er 3 x een 1 naast elkaar komt.
  • 3 vakjes vrij [0][ ][ ][ ][1][0][0][1][1][0]
   Aangezien er nog 2 keer een 1 ingevuld moet worden, moet er wel een 1 in het dikgedrukte open vakje komen. Anders komt er 3 x een 1 naast elkaar te staan.
 4. Ook hebben we op Klubble bij de binaire puzzel Smart hints ingebouwd. Voor wanneer je ondanks bovenstaande tips toch vast komt te zitten. De Smart hints highlighten dan het vakje dat je zou moeten kunnen weten. Een handige tip in de juiste richting!

Binaire puzzel Mini

Wel zin in een binaire puzzel maar geen tijd om er lang voor te gaan zitten? Dankzij de binaire mini’s op Klubble is nu ieder moment een geschikt moment voor een binaire puzzel!

Mini Binaire puzzel